. . VŠE, CO MNE ZAJÍMÁ. . . .CARPE DIEM ! - VYUŽIJ DEN !

. .Hanka. .Hanka .Hanka. .JEN Z DOBRÉHO SE RODÍ DOBRÉ ! . . Hanka . Hanka. Hanka

. . . . . . FIDE, SED CUI FIDAS, VIDE ! . . . VĚŘ, ALE KOMU VĚŘÍŠ, MĚŘ ! . . . . .čs. film Bílá paní.
DĚKUJI za návštěvu na mém Blogu a PŘEJI VÁM krásný a úspěšný nový týden.Vaše Milena


NA ÚVOD
NĚKTERÉ SPECIÁLNÍ MNOU VYBRANÉ ZÁSADNÍ - DŮLEŽITÉ ČLÁNKY: - více - klikněte na ně.
DALŠÍ ČLÁNKY NAJDETE NÍŽE či v ARCHIVU:


- KOKOSOVÝ OLEJ - 12 + 1 způsob využití -pomáhá proti bakteriím a kvasinkám
mají specifickou schopnost narušit membrány virů, bakterií, kvasinek a plísní. Ty jsou pak snadno zneškodněny bílými krvinkami.

- vzniká v játrech, vznik podporuje zejm. vit. B6, B12, B9 (kys.listová)-methylačn živiny.

- GLUTATHION "Matka všech antioxidantů" - rubrika Přírodní léky, 5.3.2016.

Methylační živiny (kyselina listová a vitaminy B6 a B12). Jedná se pravděpodobně o vůbec nejdůležitější prvky urč. reakcí- kyselinu listovou = vitamin B9 (zejména v aktivní formě 5-methyltetrahydrofolátu), vitamin B6 (v aktivní formě P5P) a vitamin B12 (v aktivní formě metylkobalaminu). Více zde:




http://marijakes.blog.cz/1608/kalendar-2017-ciselnik-svatky-barevne

NEODCHÁZEJME OD ROZEHRANÉ PARTIE A
DOKONČEME, CO JSME ZAČALI.
TO NÁM DÁ NADĚJI, ŽE BUDEME VOLNĚ DÝCHAT.


. . . . . . . . . . .

SKOTSKÉ MÁSLOVÉ SUŠENKY - SHORTBREAD

10. ledna 2016 v 18:40 | spiralabaking.blogspot.cz |  RECEPTY
RECEPT Skotské máslové sušenky - Shortbread = naprostá bomba, šíleně dobré.
Výsledek obrázku pro shortbread selection box Výsledek obrázku pro shortbread selection box

Skotský Shortbread

Včera k večeru nás opět honila mlsná. Po krátkém dotahování, co to bude padla volba na něco ne zrovna zdravé, ale ohromně chutné - tradiční skotské sušenky Shortbread. Možná je znáte ze Skotska a z celé Anglie, kde se pečou velmi často, nebo i z našich obchodů, kde je už občas také seženete (otázka jen, jak dobré). Pro ty, kdo méně pečou doporučení - výborné jsou u Mars & Spencer, mívají je ale třeba i v Tescu - tam ale ve více variantách, dobré jsou jedny, bohužel obrázek obalu nemám. Orientačně se jde řídit aspoň cenou, ty levné jsou obvykle bez másla, s náhražkami - a šizeno je v nich lecos, ty lepší se pohybují kolem 70 Kč, "tuctovky" co znají poctivé suroviny jen z dálky seženete v té samé gramáži za 25 Kč.

Domácí jsou ale mnohem lepší - už jen pro tu vůni, které si u pečení užijete bohatě. Hlavně - ikdyž to není extra zdravé, víte, co jíte. Jednoduché a hříšně dobré :-)
Receptů najdeme na webu nespočetně, který je ale opravdu tradiční a ten pravý, těžko říct. Samozřejmě, recept už prošel na svých cestách po světe různými úpravami - najdete třeba varianty s rýžovou moukou, s mandlemi, i bezlepkové. Výborná sbírka receptů v různých úpravách je tady.

Když pečeme s kuchařinkou, vždy se koukáme nejdřív na obrázky u pana googla - často pak volíme recept podle toho, co se nám (jí :-) - líbí.
U tohoto pečiva nerozhoduje tvar, ale chuť - můžete se přesvědčit, že tvary jsou opravdu různorodé. Podstatné je těsto - původní je z másla, mouky a cukru - tato kombinace dáva sušenkám tradiční chuť a neopakovatelou vůni. Když se shortbread peče, je to vždy nejdřív pohlazení pro čichové buňky...

Postupovaly jsme podle základního a snad cca původního receptu jen ze tří surovim. Protože ale nic nenechám na pokoji a snažím se vše alespoň trochu hodit do zdravější varianty, malinko jsem to opět poupravila. Vyměnila jsem klasický cukr za přírodní třtinový a půlku mouky za celozrnnou pšeničnou, část jsem nahradila mouku hrubou (ve většině původních receptů najdeme semolinu, ale to u nás je problém, kamarádka nahrazuje takto, udělala jsem to také, fungovat to ale bude i s čistě hladkou moukou. Rozhodně není na místě nahrazovat máslo náhražkami. Kdo to běžně dělá, doporučuji protentokrát ponechat máslo - jde o máslové sušenky.

Náš recept v poupravené podobě:

1 šálek másla (necelých 250 g)
1/2 šálku surového třtinového cukru (šálky jsou objemově cca 235 ml, klidně můžete použít čtvrt litru)
1 šálek celozrnné pšeničné jemně mleté mouky
1/2 šálku hladké mouky
1/2 šálku hrubé mouky
Máslo je nejlepší mít změklé, do něj nejdřív vmíchat cukr a pak zapracovat mouku - hňácání můžete přenechat mladší generaci, jako já, pěkně si to užije, hlídat musíte jen ujídání :-). Těsto je mírně drobivé, pracujte až do doby, než je hladší (doporučuje se dosypávat mouku podle potřeby)
Vypracované těsto rozválejte na silnější placku a krájejte. Zkoušely jsme pizza kolečko, ale nic moc to nebylo, pak mne napadlo použít kovový "podběrák" - a jde to s ním báječně. Mám toho udělátko moc ráda - na přenášení vykrajovaných tvarů na plech i horkých z plechu. Prstíky s ním odkrojíte a hned i snadno a bez poškození přenesete na plech.
Tvary se doporučuje propíchat vidličkou
Troubu předhřejte na asi 160°C - s teplotou trochu pozor, obsah másla v sušenkách je vysoký. Pokud pečete s teplotou příliš vysoko nebo nízko, sušenky se snadno roztečou. Pečte do mírného zhnědnutí (na horkovzduchu stačilo 12 až 15 minut).

Sušenky se můžou krájet (tradiční je tvar tyčinek propíchaných vidličkou jako jsme zkoušely my), ale také vykrajovat různými tvary vykrajovátek,
Pokud máte času méně, nemusíte si tolik hrát s "prstíky" či kolečky, těsto jde přímo na plechu rozválet do kruhového tvaru a placku nakrájet pizza kolečkem - to byl jeden z původních tradičních způsobů pečení.
Koláčový shortbread na obrázku jsem pekla podle receptu od kamarádky - snad se nebude zlobit, tady je i s jejími poznámkami:
100 g hladké mouky, 50 g cukru krupice, 100 g másla, 50 g hrubé mouky (v originále je semolinová), 1 lžíce cukru na posypání.
Z ingrediencí vypracovat hladké hutné těsto, vyválet na placku o průměru 20 cm, propíchat vidličkou, naříznout na 8 dílů. Posypat lžící cukru. Péct 20-25 minut při 160°C do zezlátnutí. Částečně zchladlé nakrájet na díly. Opět lze dělat i menší kolečka. Já občas přidám trochu vanilkového aroma, ale pokud se to dělá fakt z másla a ne nějakého ztužeňáku, tak to ani není nutné.



Skotské máslové sušenky - Shortbread

Čas přípravy 45 minut

nebo : Ingredience


  • 4 a 1/2 hrnku mouky
  • 1 hrnek hnědého cukru
  • 2 hrnky másla

Postup

1. Nechte máslo změknout (čím víc, tím líp, s mícháním je dost práce)
2. Utřete máslo s cukrem a po půl hrncích postupně přidejte 3 a 1/2 hrnku mouky
3. Pomoučněte vál a zbytek mouky do těsta zapracujte ručne
4. Vyválejte těsto na tloušťku asi 1 cm či o trochu více a skleničkou či vykrajovátkem vykrajujte sušenky
5. Sušenky rozmístěte na pečící papír na plechu (vykrajujete-li skleničkou, pak tak 12 na 1 plech) a každou zvrchu propíchejte vidličkou (nenabyde pak tolik)
6. V troubě předhřáté na 160 °C pečte 20-25 minut.


ČTĚTE TAKÉ:

____________________________________________________________________________________________________

S E Z N A M . . R E K L A M A :
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Anketa

Zaujaly Vás tyto informace ?


Komentáře

1 SergiooB SergiooB | E-mail | 16. ledna 2017 v 17:26 | Reagovat

I found this page on 19th place in google's search results. You need some search engine optimization. Many webmasters think that seo is dead in 2017, but it's not true. There is sneaky method to reach google's top 5 that not many people know. Simply search for:  pandatsor's tools

2 FelixU FelixU | E-mail | Web | 18. ledna 2017 v 10:09 | Reagovat

Máte spoustu zajímavých článků

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama