. . VŠE, CO MNE ZAJÍMÁ. . . .CARPE DIEM ! - VYUŽIJ DEN !

. .Hanka. .Hanka .Hanka. .JEN Z DOBRÉHO SE RODÍ DOBRÉ ! . . Hanka . Hanka. Hanka

. . . . . . FIDE, SED CUI FIDAS, VIDE ! . . . VĚŘ, ALE KOMU VĚŘÍŠ, MĚŘ ! . . . . .čs. film Bílá paní.
DĚKUJI za návštěvu na mém Blogu a PŘEJI VÁM krásný a úspěšný nový týden.Vaše Milena


NA ÚVOD
NĚKTERÉ SPECIÁLNÍ MNOU VYBRANÉ ZÁSADNÍ - DŮLEŽITÉ ČLÁNKY: - více - klikněte na ně.
DALŠÍ ČLÁNKY NAJDETE NÍŽE či v ARCHIVU:


- KOKOSOVÝ OLEJ - 12 + 1 způsob využití -pomáhá proti bakteriím a kvasinkám
mají specifickou schopnost narušit membrány virů, bakterií, kvasinek a plísní. Ty jsou pak snadno zneškodněny bílými krvinkami.

- vzniká v játrech, vznik podporuje zejm. vit. B6, B12, B9 (kys.listová)-methylačn živiny.

- GLUTATHION "Matka všech antioxidantů" - rubrika Přírodní léky, 5.3.2016.

Methylační živiny (kyselina listová a vitaminy B6 a B12). Jedná se pravděpodobně o vůbec nejdůležitější prvky urč. reakcí- kyselinu listovou = vitamin B9 (zejména v aktivní formě 5-methyltetrahydrofolátu), vitamin B6 (v aktivní formě P5P) a vitamin B12 (v aktivní formě metylkobalaminu). Více zde:




http://marijakes.blog.cz/1608/kalendar-2017-ciselnik-svatky-barevne

NEODCHÁZEJME OD ROZEHRANÉ PARTIE A
DOKONČEME, CO JSME ZAČALI.
TO NÁM DÁ NADĚJI, ŽE BUDEME VOLNĚ DÝCHAT.


. . . . . . . . . . .

MASTNÉ VÝROBKY A RAKOVINA - dusitan sodný

9. května 2015 v 21:56 | WM magazín |  PREVENCE

Masné výrobky a rakovina

Je smutné, že ve školních jídelnách musejí děti konzumovat masné výrobky obsahující dusitan sodný. Stejné rakovinotvorné potraviny najdete také v nemocničních bufetech.


Něco ve zpracovaném mase otravuje lidi, a důkazy ukazují přímo na dusitan sodný.

Nedávný výzkum potvrdil, že konzumace zpracovaného masa zvyšuje riziko vzniku rakoviny slinivky břišní. Studie byla prováděna na havajské univerzitě po dobu sedmi let. Testu se zúčastnilo téměř 200 000 mužů a žen. Lidé, kteří konzumují zpracované maso (párky v rohlíku a uzeniny) mají o 67% vyšší riziko vzniku rakoviny než ti, co masné výrobky omezují, nebo je úplně vynechávají.

Příčinou zvýšeného rizika je rozšířené používání karciogenní látky známé jako dusitan sodný (E250, NaNO2), která se přidává do masných výrobků. Téměř všechno zpracované maso je vyráběno přidáním dusitanu sodného. Najdete je v párcích, uzeninách, slanině a dokonce i masných konzervách. Dusitany dodávají potravinám uzenou chuť, umožňují vzdorovat a působit vůči bakteriím Clostridium botulinum, slouží jako stabilizátory barvy. Dodávají výrobkům krvavě červenou barvu a prodlužují jejich životnost. Dusitan sodný jako přísada je prekurzorem vysoce karciogenních nitrosaminů - silných rakovinotvorných chemikálií, které urychlují tvorbu a růst nádorových buněk v celém těle. Nitrosaminy vznikají při smažení slaniny za vysokých teplot, během výroby potravin, skladování a vytvářejí se i v lidském žaludku.

Když sníte dusitan sodný obsažený v oblíbených masných výrobcích, vytvářejí se v těle nitrosaminy. Ty podporují vznik a vývoj různých druhů rakoviny, včetně rakoviny tlustého střeva a slinivky břišní. Dusitan sodný je nebezpečná látka, která by neměla být v lidské stravě.

Již od roku 1970 existují snahy tuto nebezpečno látku zakázat, zatím bez úspěchu. Výrobci se hájí tím, že je velmi těžké dusitany nahradit, protože neexistuje látka, která by měla podobné vlastnosti a zároveň výrazně neovlivnila požadovanou chuť výrobku.

Rakovina slinivky břišní není jediným vedlejším účinkem spotřeby zpracovaného masa. Ukázalo se, že za raketový nárůst Leukemie, až o 700 %, může právě konzumace oblíbených uzenin.

Spotřebitelé se můžou částečně snížit dopady vedlejších účinků tím konzumací antioxidantů před jídlem, jako je vitamin C a E. Ale vitamíny nenabízejí 100% ochranu, mohou pouze zmírnit účinky dusitanu sodného.

Budoucí maminky by měli omezit spotřebu výrobků obsahující E250. Byla prokázána spojitost mezi NaNo2 a zvýšeným výskytem nádoru mozku u dětí (1). Dusitan sodný je nebezpečný pro plody, kojence a děti. U malých dětí a nemluvňat může způsobovat modrání, protože reaguje s hemoglobinem. Hemoglobin se nachází v červených krvinkách a pomáhá roznášet kyslík po těle. Dusitany však s hemoglobinem reagují, a ten pak ztrácí schopnost přenášet kyslík. Zreaguje-li takto nad 10% hemoglobinu, dochází k modrání kůže a hnědnutí krve! Dusitany jsou v řadě zemí zakázány v potravinách určených malým dětem. Nikdo ovšem matce nezabrání, aby nekrmila své batole uzeninami.

Je smutné, že ve školních jídelnách musejí děti konzumovat masné výrobky obsahující dusitan sodný. Stejné rakovinotvorné potraviny najdete také v nemocničních bufetech. Tisíce různých kontaminovaných potravin najdete na jídelním lístku v restauracích s rychlým občerstvením a jídelnách.

Dnes jsme svědky rychlého nárůstu nádorových onemocnění v každé společnosti, která spotřebuje velké množství zpracovaného masa.

Kde všude najdeme dusitany a dusičnany?

Nitrosaminy jsou obsaženy v pečených, uzených a silně solených jídlech. Vyskytují se i v pivě - zvláště v pivě tmavém. Vysoký obsah nitrosaminu má také dlouho skladované ovoce a zelenina. Jeho vysoká koncentrace byla zjištěna ve špenátu, ředkvičkách, okurkách a hlávkovém salátu. Dusitany se dostávají do potravin i do zeleniny prostřednictvím použitých hnojiv. Dusitan sodný se vyskytuje v solících směsích. Slouží jako stabilizátor barvy v naloženém mase, slanině, párcích, šunkách, špekáčcích, konzervovaném mase, klobásách, uzeném tuňákovém mase, uzeném lososu a v dalších potravinách. Prodlužuje jejich životnost. V současné době výrobci přidávají do výrobků kyselinu askorbovou (E 300), kyselinu erythorbovou (E 315) či erythorban sodný (E 316), které výrazně omezují tvorbu nitrososloučenin.

Mezi další příznaky spotřeby dusitanu E250 patří zrychlení srdeční činnosti (tachykardie), dušnost a nervozita. Při vyšších koncentracích se dostavuje nedostatečné zásobení tkání kyslíkem (anoxie), kóma a smrt. Jako smrtelná dávka se udává 60% zreagovaného hemoglobinu.

Alternativní potraviny

Někteří výrobci začínají nabízet potraviny bez dusitanů a dusičnanů, které jsou mnohem zdravější alternativou. Takové výrobky je těžké najít, bývají obvykle ve specializovaných prodejnách se zdravou výživou.

Můžete vypustit zpracované maso ze stravy, nebo kupovat maso čerstvé, které téměř nikdy neobsahuje dusitan sodný.

Závěr

Nový výzkum zjistil, že zpracované maso obsahuje chemické toxiny, které způsobují zvýšené riziko vzniku rakoviny. Zvýšení o 67% je obrovské číslo. Nárůst není způsoben makro nutričním stravováním. Za zvýšením je pouze toxická látka. Něco ve zpracovaném mase otravuje lidi, a důkazy ukazují přímo na dusitan sodný.

Dr. Dochtor WM magazín

1.Preston-Martin, S. et al. "N-nitroso compounds and childhood brain tumors: A case-control study." Cancer Res. 1982; 42:5240-5.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama