. . VŠE, CO MNE ZAJÍMÁ. . . .CARPE DIEM ! - VYUŽIJ DEN !

. .Hanka. .Hanka .Hanka. .JEN Z DOBRÉHO SE RODÍ DOBRÉ ! . . Hanka . Hanka. Hanka

. . . . . . FIDE, SED CUI FIDAS, VIDE ! . . . VĚŘ, ALE KOMU VĚŘÍŠ, MĚŘ ! . . . . .čs. film Bílá paní.
DĚKUJI za návštěvu na mém Blogu a PŘEJI VÁM krásný a úspěšný nový týden.Vaše Milena


NA ÚVOD
NĚKTERÉ SPECIÁLNÍ MNOU VYBRANÉ ZÁSADNÍ - DŮLEŽITÉ ČLÁNKY: - více - klikněte na ně.
DALŠÍ ČLÁNKY NAJDETE NÍŽE či v ARCHIVU:


- KOKOSOVÝ OLEJ - 12 + 1 způsob využití -pomáhá proti bakteriím a kvasinkám
mají specifickou schopnost narušit membrány virů, bakterií, kvasinek a plísní. Ty jsou pak snadno zneškodněny bílými krvinkami.

- vzniká v játrech, vznik podporuje zejm. vit. B6, B12, B9 (kys.listová)-methylačn živiny.

- GLUTATHION "Matka všech antioxidantů" - rubrika Přírodní léky, 5.3.2016.

Methylační živiny (kyselina listová a vitaminy B6 a B12). Jedná se pravděpodobně o vůbec nejdůležitější prvky urč. reakcí- kyselinu listovou = vitamin B9 (zejména v aktivní formě 5-methyltetrahydrofolátu), vitamin B6 (v aktivní formě P5P) a vitamin B12 (v aktivní formě metylkobalaminu). Více zde:




http://marijakes.blog.cz/1608/kalendar-2017-ciselnik-svatky-barevne

NEODCHÁZEJME OD ROZEHRANÉ PARTIE A
DOKONČEME, CO JSME ZAČALI.
TO NÁM DÁ NADĚJI, ŽE BUDEME VOLNĚ DÝCHAT.


. . . . . . . . . . .

KADMIUM V POTRAVINÁCH

7. května 2015 v 8:36 | http://tn.nova.cz/ |  PREVENCE

Tyto potraviny obsahují škodlivé kadmium! Nedáváte je dětem?

Podle výzkumu Státního zdravotního ústavu konzumuje až polovina českých dětí ve věku 4-6 let příliš mnoho kadmia. Jakým potravinám se vyhnout, abyste své děti ochránili před rakovinou, neplodností, nebo třeba řídnutím kostí?
Kadmium lze nalézt téměř ve všech potravinách. Dostává se do nich zejména z půdy, kontaminované minerálními hnojivy a průmyslovou produkcí. To také souvisí s jeho zvýšenou koncentrací v půdě a vzduchu na Ostravsku, nebo v okolí Příbrami.

Tabulka - Tyto potraviny obsahují veliké množství kadmia

Šíření kadmia půdou, ze které se vstřebává do potravin, způsobuje zvýšenou koncentraci v bramboru a obilninách, která jen roste jejich dalším zpracováním. Proto je dobré kontrolovat příjem pečiva a mouky. Statisticky nejvýznamnějšími zdroji jsou však brambůrky, kakao, špenát a rýže. To alespoň tvrdí výzkum českého Státního zdravotního ústavu.
Výzkum Fakulty biotechnologie a potravinářství v Nitře přidává mezi rizikové potraviny rovněž těstoviny a koření. Nejvyšší průměrný podíl kadmia v jejich výzkumu nesly olejniny (například olivy, slunečnice, nebo mák), nejvyšší naměřený podíl pak vědci zjistili v čaji.
prof. Jiří Ruprich - Centrum zdraví výživy a potravin - při Státním zdravotním ústavu - SZÚ
doc. Petr Zbořil - přírodovědná fakulta Masarykova universita v Brně

České děti mají v těle více kadmia, než je průměr EU

13. 11. 2012 19:23
Svědčí to o tom, že jsou více vystaveny tabákovému kouři
Praha - České děti mají v moči víc kadmia, než je evropský průměr, a mají i zvýšené hodnoty kotininu. To svědčí o tom, že jsou více vystaveny tabákovému kouři.
Vyplývá to ze studie Státního zdravotního ústavu (SZÚ) v rámci evropského projektu COPHES/DEMOCOPHES.
Zhruba čtvrtina dětí v Česku žije v rodinách, kde se kouří. Jsou vystaveny tabákovému kouři, který zvyšuje riziko rakoviny.
Projekt zjišťoval v 16 evropských zemích poprvé jednotným postupem i metodikou koncentrace vybraných chemických látek a jejich zplodin v tělech dětí a jejich matek.
V Česku se zkoumání podrobilo 120 dětí od šesti do 11 let a jejich matek do 45 let.

"Rozdíly v koncentraci kadmia v moči mezi zúčastněnými státy Evropy jsou poměrně malé, nicméně výsledky zjištěné v Česku jsou u dětí vyšší než evropský průměr, který překročily také Slovensko, Polsko, Kypr, Švédsko, Británie a Lucembursko," uvádí studie.
U matek se hodnoty kadmia pohybují v evropském průměru. Limit pro děti je 0,5 mikrogramu na litr moči, pro ženy jeden mikrogram. Nebyl překročen s výjimkou 0,59 mikrogramu u jednoho dítěte z venkovské oblasti.
Na zátěž kadmiem má velký vliv kouření, hlavně aktivní, v menší míře i pasivní. Roli má i vzdělanost, nejvyšší hodnoty byly u lidí se základním vzděláním.
Hladinu kadmia zvyšují i některé potraviny, jako brambory, mouka a moučné výrobky. Studie proto radí věnovat vystavení kadmiu pozornost.

V Česku kouří tři miliony lidí

Hladiny kotininu byly podle studie u českých dětí hluboko pod hodnotou 50 mikrogramů na litr, která značí aktivní kuřáctví. Z výsledků tedy vyplývá, že žádné z dětí nepatřilo mezi aktivní kuřáky. Vyšší hladinu kotininu měly děti, které denně pobývaly v zakouřeném prostředí, oproti těm, které cigaretovému kouři nebyly vystaveny.
V Česku kouří téměř tři miliony lidí, čtvrt milionu jsou děti a mladí lidé do 18 let. Země nemá žádný systematický program, aby děti s kouřením nezačínaly, řekla lékařka Eva Králíková ze Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku.
Prevence a osvěta zůstávají podle ní na občanských sdruženích, ani školní programy nejsou dostatečné. Léčbu závislosti na tabáku zdravotní pojišťovny nehradí.
NEVIDITELNÝ ZABIJÁK

České děti jsou plné jedovatých látek, varuje Státní zdravotní ústav

Kadmium je těžký kov, který se do ovzduší dostává zejména spalováním uhlí a odpadu z dolů a rafinerií. Cigaretový kouř je rovněž jeho výrazným zdrojem, což je problém zejména českých domácností, protože až čtvrtina českých dětí má rodiče kuřáky. Tyto děti pak vykazují až pětkrát vyšší hladinu kadmia v organizmu než jejich vrstevníci.
Proč právě děti? Důvodem je zřejmě fakt, že děti konzumují výrazně více potravin na kilogram své tělesné hmotnosti, jak pro web Aktuálně.cz uvedl profesor Jiří Ruprich. A to je problém, neboť kadmium může už od malých dávek způsobit selhání ledvin, rakovinné bujení nebo neplodnost.
Z potravin patří mezi nejvýraznější zdroje kadmia obilniny, zelenina a okopaniny, tedy polní plodiny, jako řepa, mrkev nebo brambor. Zřejmě nejnebezpečnější jsou však vnitřnosti starého skotu. Ty úřad v rizikových oblastech, jako je například Ostravsko, rovnou odebírá, aby se vůbec nedostaly do prodeje.

viz také článek v rubrice ZDRAVÍ - PREVENCE z 2.4.2015 PESTICIDY V POTRAVINÁCH
viz také článek v rubrice VÝŽIVA ze 7.5.2015 PESTICIDY V ZELENINĚ

autor: ČTK
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama