. . VŠE, CO MNE ZAJÍMÁ. . . .CARPE DIEM ! - VYUŽIJ DEN !

. .Hanka. .Hanka .Hanka. .JEN Z DOBRÉHO SE RODÍ DOBRÉ ! . . Hanka . Hanka. Hanka

. . . . . . FIDE, SED CUI FIDAS, VIDE ! . . . VĚŘ, ALE KOMU VĚŘÍŠ, MĚŘ ! . . . . .čs. film Bílá paní.
DĚKUJI za návštěvu na mém Blogu a PŘEJI VÁM krásný a úspěšný nový týden.Vaše Milena


NA ÚVOD
NĚKTERÉ SPECIÁLNÍ MNOU VYBRANÉ ZÁSADNÍ - DŮLEŽITÉ ČLÁNKY: - více - klikněte na ně.
DALŠÍ ČLÁNKY NAJDETE NÍŽE či v ARCHIVU:


- KOKOSOVÝ OLEJ - 12 + 1 způsob využití -pomáhá proti bakteriím a kvasinkám
mají specifickou schopnost narušit membrány virů, bakterií, kvasinek a plísní. Ty jsou pak snadno zneškodněny bílými krvinkami.

- vzniká v játrech, vznik podporuje zejm. vit. B6, B12, B9 (kys.listová)-methylačn živiny.

- GLUTATHION "Matka všech antioxidantů" - rubrika Přírodní léky, 5.3.2016.

Methylační živiny (kyselina listová a vitaminy B6 a B12). Jedná se pravděpodobně o vůbec nejdůležitější prvky urč. reakcí- kyselinu listovou = vitamin B9 (zejména v aktivní formě 5-methyltetrahydrofolátu), vitamin B6 (v aktivní formě P5P) a vitamin B12 (v aktivní formě metylkobalaminu). Více zde:




http://marijakes.blog.cz/1608/kalendar-2017-ciselnik-svatky-barevne

NEODCHÁZEJME OD ROZEHRANÉ PARTIE A
DOKONČEME, CO JSME ZAČALI.
TO NÁM DÁ NADĚJI, ŽE BUDEME VOLNĚ DÝCHAT.


. . . . . . . . . . .

PESTICIDY v potravinách

2. dubna 2015 v 23:50 | mail |  PREVENCE
Dnešní průmyslové zemědělství se de facto bez pesticidů neobejde. Používají se k hubení živočišných a rostlinných škůdců a sice na jednu stranu zvyšují výnos potravin, ale na druhou stranu pronikají i do ovoce a zeleniny, kterou později konzumujeme. Odstranit je ze svého života v ekonomicky vyspělých zemích nejde, jsou všudypřítomné, ale můžeme přinejmenším částečně snížit jejich množství v potravinách, které každodenně konzumujeme.
A proč bychom to vlastně měli dělat? Existuje velké množství různých vědeckých výzkumů, které se zabývají negativním vlivem pesticidů na lidské zdraví. Předpokládá se, že ve zvýšené koncentraci mohou poškozovat nervovou soustavu a zvyšovat riziko rakoviny. Také jsou pravděpodobně příčinou různých alergických reakcí a hormonální nerovnováhy. Negativní účinky se nejsilněji objevují u dětí a také u těhotných žen. Podle některých studií mohou snížit IQ dítěte, zvyšují riziko vrozených vývojových vad a nebo dokonce v extrémních případech vyvolat potrat. Zvýšená opatrnost se doporučuje hlavně v prvním trimestru.
Co můžeme dělat, abychom rizika spojená s konzumací ovoce a zeleniny obsahující pesticidy minimalizovali?
1. ačkoliv tzv. bioprodukce či potraviny od farmářů nejsou úplně dokonale čisté (v našich podmínkách to ani není technicky možné), přeci jen obsah zdraví škodlivých látek by u nich měl být nižší. Proto se snažme omezit nákupy v supermarketech a v obchodech, které stojí pouze na dovozu či velkovýrobě. Přírodnější potraviny bývají o něco dražší, ale poškozené zdraví nám nikdo nezaplatí.
2. pokud máme tu možnost, část zeleniny si pěstujme doma, na zahrádce nebo na balkoně, vlastní bylinky může mít každý, protože těm ke štěstí stačí obyčejný květináč.
3. ovoce i zeleninu po příchodu domů pořádně umyjeme. Uděláme to znovu před konzumací nebo dalším zpracováním a pak ještě omytou na několik minut namočíme do vlažné vody - tu můžeme ještě obohatit trochou soli, jedlé sody, citronové šťávy a nebo octa - a znovu opláchneme.
4. je sice pravda, že ve slupce se schovává obrovské množství zdraví prospěšných látek, jenže bohužel ta se také jako první setkává s pesticidy. Takže pokud si nejsme jisti kvalitou kupovaného ovoce a zeleniny, je bezpečnější slupku z něj odstranit - ale i potom bychom je měli pořádně omýt. Pokud se jí nechceme zbavovat, můžeme ji spařit vroucí vodou, i když například rajčata se nám poté sloupnou.

viz také článek v rubrice VÝŽIVA ze 7.5.2015 PESTICIDY V ZELENINĚ
viz také článek v rubrice ZDRAVÍ PREVENCE ze 7.5.2015 KADMIUM V POTRAVINÁCH
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama