. . VŠE, CO MNE ZAJÍMÁ. . . .CARPE DIEM ! - VYUŽIJ DEN !

. .Hanka. .Hanka .Hanka. .JEN Z DOBRÉHO SE RODÍ DOBRÉ ! . . Hanka . Hanka. Hanka

. . . . . . FIDE, SED CUI FIDAS, VIDE ! . . . VĚŘ, ALE KOMU VĚŘÍŠ, MĚŘ ! . . . . .čs. film Bílá paní.
DĚKUJI za návštěvu na mém Blogu a PŘEJI VÁM krásný a úspěšný nový týden.Vaše Milena


NA ÚVOD
NĚKTERÉ SPECIÁLNÍ MNOU VYBRANÉ ZÁSADNÍ - DŮLEŽITÉ ČLÁNKY: - více - klikněte na ně.
DALŠÍ ČLÁNKY NAJDETE NÍŽE či v ARCHIVU:


- KOKOSOVÝ OLEJ - 12 + 1 způsob využití -pomáhá proti bakteriím a kvasinkám
mají specifickou schopnost narušit membrány virů, bakterií, kvasinek a plísní. Ty jsou pak snadno zneškodněny bílými krvinkami.

- vzniká v játrech, vznik podporuje zejm. vit. B6, B12, B9 (kys.listová)-methylačn živiny.

- GLUTATHION "Matka všech antioxidantů" - rubrika Přírodní léky, 5.3.2016.

Methylační živiny (kyselina listová a vitaminy B6 a B12). Jedná se pravděpodobně o vůbec nejdůležitější prvky urč. reakcí- kyselinu listovou = vitamin B9 (zejména v aktivní formě 5-methyltetrahydrofolátu), vitamin B6 (v aktivní formě P5P) a vitamin B12 (v aktivní formě metylkobalaminu). Více zde:




http://marijakes.blog.cz/1608/kalendar-2017-ciselnik-svatky-barevne

NEODCHÁZEJME OD ROZEHRANÉ PARTIE A
DOKONČEME, CO JSME ZAČALI.
TO NÁM DÁ NADĚJI, ŽE BUDEME VOLNĚ DÝCHAT.


. . . . . . . . . . .

ZELÍ na 7 skvělých způsobů: Levné, rychlé a plné vitaminů

16. března 2015 v 10:30 | http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-recepty |  VÝŽIVA

  • Také máte chuť na zelí? Potřebujete vitamíny!
    Také máte chuť na zelí? Potřebujete vitamíny!
    Foto: Shutterstock
    Konec zimy není na čerstvou zeleninu právě bohatý, ale zelí je k dispozici stále, ať už čerstvé, kysané nebo sterilované. Ve všech podobách je bohatým zdrojem vitaminu C, posiluje imunitu, povzbuzuje tvorbu červených krvinek, prospívá srdci, nervům a krevnímu oběhu. Navíc stojí jen pár korun a dokážete z něj vyčarovat dobroty, po kterých se doslova zapráší.

    RECEPTY

    • Zelný koláč s jablky


      zelný koláč s jablky

      Budete potřebovat (na kulatou koláčovou formu):
      na těsto:
      • půl kostky droždí
      • 120 ml mléka
      • 50 g másla
      • 250 g hladké mouky
      • cukr
      • špetku soli
      na náplň:
      • 400 g kysaného zelí
      • 2 jablka
      • 2 vejce
      • 50 g strouhaného eidamu
      • 200 g anglické slaniny
      • 2 lžíce nasekané petrželky
      • 1 kelímek smetany
      • 2 cibule
      Postup:
      Z mouky, vlažného mléka, másla, droždí, cukru a špetky soli vypracujte hladké těsto, které nechte na teplém místě kynout přibližně půl hodiny. Poté rozválejte placku a přendejte do formy, nechte vyvýšené okraje. Slaninu a cibuli nakrájejte na kousky a osmahněte na pánvi. Přidejte petrželku, zelí a smetanu smíchanou s rozšlehanými vejci a sýrem. Směs nalijte na těsto a navrch naskládejte na měsíčky nakrájená jablka. Pečte ve vyhřáté troubě, dokud nejsou okraje koláče zlaté.

      Doba přípravy: 20 minut
      Doba vaření: 40 minut

    Rychlá zelňačka

    Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):
    • zelňačka
    • 150 g kysaného zelí
    • 1 paprikovou klobásu
    • 200 g brambor
    • 250 ml kysané smetany
    • 1 žloutek
    • 30 g másla
    • 20 g hladké mouky
    • 2 lžičky mleté sladké papriky
    • sůl
    • kmín
    • ocet
    Postup:
    Nakládané zelí nakrájejte na menší kousky a opláchněte. Poté dejte do hrnce s vodou, přidejte kmín, sůl, na kostičky nakrájené brambory a vařte. Poté, co zelí změkne, dochuťte octem a přilijte kysanou smetanu smíchanou s moukou. Nakonec přidejte žloutek, rozpuštěné máslo, mletou sladkou papriku, na kolečka nakrájenou klobásu a chvilku povařte.

    Doba přípravy: 40 minut
    Doba pečení: 40 minut

    Zelný závin z listového těsta


    zelný závin

    Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):
    • 1 balíček listového těsta
    • 200 g uzeniny (šunka, uzené, salám)
    • 50 g hermelínu
    • 200 g strouhaného eidamu
    • 500 g červeného kysaného zelí
    • 1 cibuli
    • kečup
    • 1 vejce
    Postup:
    Listové těsto rozválejte na pomoučněném vále. Každou placku potřete kečupem a najemno nakrájenou cibulí. Poté rozprostřete na těsto zelí, posypejte strouhaným sýrem a přidejte na kostičky nakrájenou uzeninu. Navrch položte plátky hermelínu. Opatrně zaviňte a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Záviny potřete rozšlehaným vejcem a pečte ve vyhřáté troubě.

    Doba přípravy: 30 minut

    Doba pečení: 20 minut

    Zelné placky


    zelné placky

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):
    • 500 g brambor
    • 500 g kysaného zelí
    • 2 vejce
    • hladkou mouku
    • sůl
    • pepř
    • 70 g uzeného masa
    • olej na smažení
    Postup:
    Brambory očistěte a nastrouhejte. Přidejte trochu pokrájeného kysaného zelí, vejce, na kostičky nakrájené uzené maso, osolte, opepřete a podle potřeby zahustěte moukou. Ze vzniklé směsi tvarujte placičky a smažte na pánvi po obou stranách.

    Doba přípravy: 30 minut

    Doba smažení: 20 minut

    Koláč s kuřecím masem




    Zelný koláč s kuřecím masem

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):
    na těsto:
    • 250 g hladké mouky
    • půl kostky droždí
    • cukr
    • 120 ml mléka
    • 50 g másla
    • špetku soli
    na náplň:
    • 500 g kysaného zelí
    • 3 vejce
    • 300 g kuřecího masa
    • 2 lžíce nasekané petrželky
    • 1 kelímek kysané smetany
    • 2 cibule
    • 2 lžíce olivového oleje
    • sůl, pepř
    Postup:
    Z mouky, mléka, droždí, cukru, soli a másla vypracujte hladké těsto. Nechte vykynout na teplém místě přibližně půl hodiny. Mezitím nakrájejte cibuli najemno, maso na malé kostičky a obojí osmahněte na pánvi. Poté přidejte petrželku, kysané zelí, sůl a pepř. Vykynuté těsto vyválejte a rozložte do formy tak, aby zůstaly vyvýšené okraje. Na něj navrstvěte směs s masem a zelím. Navrch rozetřete kysanou smetanu rozmíchanou s rozšlehanými vejci, osolte, opepřete. Pečte ve vyhřáté troubě.

    Doba přípravy: 40 minut

    Doba pečení: 40 minut


  • Pečené kuře v zelí


    kuře pečené v zelí

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):
    • 1 kuře
    • 500 g kysaného zelí
    • 1 cibuli
    • 2 lžíce másla
    • 200 ml zakysané smetany
    • 1 lžičku grilovacího koření
    • 1/2 lžičky oregana
    • sůl a mletý pepř
    Postup:
    Kuře očistěte, omyjte a naporcujte. Podle chuti osolte a opepřete. Pekáč vymažte máslem a dno poklaďte kysaným zelím (včetně šťávy) a oloupanou nakrájenou cibulí. Posypejte ho oreganem a grilovacím kořením, přidejte trochu másla. Na zelí rozložte kuře. Kysanou smetanu rozšlehejte s trochou vody a zalijte obsah pekáčku. Pod pokličkou duste v troubě asi 40 minut, pak odklopte a ještě 15 minut dopékejte. Podávejte s bramborovým knedlíkem.

    Doba přípravy: 15 min
    Doba pečení: 60 min

Brambory zapečené se zelím a uzeným masem


zapečené brambory se zelím

Budete potřebovat (pro 4 osoby):
  • 600 g brambor
  • 350 g uzeného masa
  • 400 g sterilovaného zelí
  • 50 g slaniny
  • 1 cibuli
  • 250 ml zakysané smetany
  • sůl a drcený kmín
  • 1 lžíci cukru krystal
  • olej
Postup:
Brambory uvařte i se slupkou v osolené vodě, nechte zchladnout a oloupejte. Slaninu nakrájejte na kostičky a nechte ji vyškvařit. Osmažte na ní nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte zelí i s nálevem a ochuťte lžičkou cukru a kmínem. Podle potřeby podlijte trochou vody a nechte podusit. Zapékací mísu vymažte olejem, dejte do ní třetinu zelí, poklaďte na plátky pokrájenými bramborami a osolte. Pokračujte vrstvou nakrájeného uzeného masa, pak vrstvěte znovu zelí, brambory, uzené maso, třetí část zelí a poslední vrstvou budou brambory. Vše zalijte rozšlehanou zakysanou smetanou a zapečte v předehřáté troubě asi 30 minut.

Doba přípravy: 35 min

Doba pečení: 30 min
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama