. . VŠE, CO MNE ZAJÍMÁ. . . .CARPE DIEM ! - VYUŽIJ DEN !

. .Hanka. .Hanka .Hanka. .JEN Z DOBRÉHO SE RODÍ DOBRÉ ! . . Hanka . Hanka. Hanka

. . . . . . FIDE, SED CUI FIDAS, VIDE ! . . . VĚŘ, ALE KOMU VĚŘÍŠ, MĚŘ ! . . . . .čs. film Bílá paní.
DĚKUJI za návštěvu na mém Blogu a PŘEJI VÁM krásný a úspěšný nový týden.Vaše Milena


NA ÚVOD
NĚKTERÉ SPECIÁLNÍ MNOU VYBRANÉ ZÁSADNÍ - DŮLEŽITÉ ČLÁNKY: - více - klikněte na ně.
DALŠÍ ČLÁNKY NAJDETE NÍŽE či v ARCHIVU:


- KOKOSOVÝ OLEJ - 12 + 1 způsob využití -pomáhá proti bakteriím a kvasinkám
mají specifickou schopnost narušit membrány virů, bakterií, kvasinek a plísní. Ty jsou pak snadno zneškodněny bílými krvinkami.

- vzniká v játrech, vznik podporuje zejm. vit. B6, B12, B9 (kys.listová)-methylačn živiny.

- GLUTATHION "Matka všech antioxidantů" - rubrika Přírodní léky, 5.3.2016.

Methylační živiny (kyselina listová a vitaminy B6 a B12). Jedná se pravděpodobně o vůbec nejdůležitější prvky urč. reakcí- kyselinu listovou = vitamin B9 (zejména v aktivní formě 5-methyltetrahydrofolátu), vitamin B6 (v aktivní formě P5P) a vitamin B12 (v aktivní formě metylkobalaminu). Více zde:




http://marijakes.blog.cz/1608/kalendar-2017-ciselnik-svatky-barevne

NEODCHÁZEJME OD ROZEHRANÉ PARTIE A
DOKONČEME, CO JSME ZAČALI.
TO NÁM DÁ NADĚJI, ŽE BUDEME VOLNĚ DÝCHAT.


. . . . . . . . . . .

KOPŘIVA je DOKONALÁ LÉČIVKA

16. března 2015 v 10:40 | http://www.prepper.cz/ |  BYLINKY a PLODY

DOKONALÁ LÉKÁRNA A POTRAVINA PŘÍMO POD VAŠÍM NOSEM

Kopřiva dvoudomá je jednou z nejlepších léčivých rostlin.

Kdyby lidé jenom tušili, jaké spektrum léčivých substancí a výživných látek obsahuje, vítali by ji na svých zahradách s radostí a s péčí.

Kopřivu můžeme využít v kuchyni, v kosmetice nebo jako hnojivo na zahrádce.
Kopřiva má svůj původ v Evropě, Asii a severní Africe. Kvete od června do října nazelenalými květy v převislých, drobných květenstvích.

Nejčastěji se kopřiva vyskytuje na okrajích lesů, při cestách, plotech, štěrku a hromadách suti, od nížin až do hor. Má ráda stinná stanoviště a vlhké půdy bohaté na dusík. Kopřiva se řadí mezi plevel. Pokud bychom chtěli kopřivu pěstovat, stačí jeden výsev, poté se rostlina vysévá volně sama. Šíří se také kořenovými odnožemi.
Nejlepší doba ke sběru kopřiv je na jaře.

Od března do dubna se sklízejí především mladé výhonky, pokud však kopřivu kosíme, můžeme ji sklízet téměř celý rok.
Používáme spíše horní část listů včetně řapíku a samotného výhonku. Kořeny a semena sbíráme od srpna do listopadu.
Kořeny kopřivy se suší na slunci, nadzemní části kopřivy se suší v kyticích zavěšených na suchém a stinném místě. Sušenou kopřivu skladujeme v plátěných pytlících.

V kuchyni se dá použít do polévek, salátů, nádivek a připravuje se jako špenát.
Dle mé zkušenosti je ale nejúčinnější syrová, jako součást čerstvých šťáv nebo salátů či syrových smoothies nebo polévek.

Je to všelék: lék na artritidu, alergie, vypadávání vlasů, upravuje celiakii, krvácení, infekci moč. měchýře, problémy s pletí, neurologické poruchy, povzbuzuje metabolismus, léčí chudokrevnost a další dlouhý seznam.
Je přírodní čistidlo a odstraňuje metabolické odpady z těla, stimuluje lymfatický systém, podporuje ledviny.


KOPŘIVA OBSAHUJE:
2 krát větší obsah proteinů než sojové boby, Ca, Mg, K, P, Fe; dále vitamín C, B, B2, B6 karotenoidy, chlorofyl, flavonoidy, organické kyseliny, histamin a serotonin (proto léčí alergie), sacharidy, atd.
Chlorofyl: povzbuzuje metabolismus a léčí chudokrevnost, je protizánětlivý, antirevmatikum a urychluje hojení ran.
KOPŘIVA JE: antidiabetikum, protiprůjmová, antivirová, kardiotonikum a močopudná.
KOPŘIVA LÉČÍ:
-zánět sliznice dásní
- usnadňuje vykašlávání
- bronchitidu, COPD a TB
- Alzheimera
- jiné neurologické poruchy jako MS, ALS a ischias
- čaj z kořenů léčí noční pomočování u dětí
- ničí střevní červy a jiné parazity
-podporuje endokrinní systém včetně štítné žlázy, sleziny a slinivky
- Lupus a jiných autoimunitní nemoci
- léčí dnu
- chudokrevnost a únavu, pro vysoký obsah využitelného železa
- podporuje játra a ženský hormonální systém
- těhotné ženy se kopřivou mohou chránit před krvácením a posiluje plod
- je mlékotvorná
- ulehčuje při menopauzálních symptomech a omezuje nadměrnou menstruaci
- léčí alergie, astma, sennou rýmu, kopřivku a jiné kožní alergie
- podporuje močové cesty u obou pohlaví
- čaj z kopřivy je silně močopudný a rozpouští ledvinové kameny
- redukuje zvětšení prostaty
-léčí ztrátu vlasů a je výborný pleťový kondicionér
- léčí ekzém a akné,
- stimuluje růst kštice, regeneruje vlasy - jejich růst i originální barvu odstraňuje lupy a je výborný kondicionér pro vlasy (používat jak vnitřně, v podobě šťáv, smoothies nebo salátů, tak zevně jako oplach či tinktura)
-reguluje zažívání, odstraňuje plynatost, zvedání žaludku, kolitidu (zánět tlustého střeva) a celiakii
- léčí sliznice, je efektivní při bolestech v krku, hemeroidech, krvácení z nosu

TINKTURA NA VLASY:
2 lžíce čerstvých listů zalijeme 5 lžícemi lihu a na 1-2 týdny dáme v uzavřené sklenici na slunné místo. Pak scedíme a zředíme ¼ litru převařené vody.
Tinkturou masírujte pokožku hlavy každý den.


JAK KONZUMOVAT KOPŘIVU:

Nejlepší a nejvyužitelnější způsob je tepelně neupravená kopřiva jako součást salátů (po namočení v zálivce z oleje a citronu nepálí), čertsvých ovocno-zeleninových šťáv (např. kopřiva, řapíkatý celer a zelené jablko), součást smoothies (mixované ovoce se zelenými listy) nebo syrové polévky (např. avokádo, listy kopřivy, citronová štáva, česnek a dochucení buď mořskou solí, nebo medem).
KOPŘIVOVÉ PESTO ( RAW RECEPT):
Čerstvé listy kopřiv (1-2 hrsti, nebo více dle požadovaného množství), olej, piniové oříšky( nebo dýňová semínka), mořská sůl (nebo med či namočenou mořskou řasu wakame), česnek a trochu citronové šťávy.
Vše rozmixovat a smíchat s těstovinami z cukety (buď naškrabat škrabkou na nudle, nebo nastrouhat na speciálním struhadle do podoby špaget).
Můžete PESTO nechat i pár dní uležet v ledničce.


Kopřivová polévka
Čerstvé listy mladých kopřiv spaříme vroucí vodou a hned poté je zchladíme studenou vodou. Vyjmeme listy, pokrájíme je na kousky, zalijeme vodou,kterou přivedeme k varu a máme základ kopřivové polévky. Do polévky můžeme přidat dle chuti kořenovou zeleninu, brambory, cibulovou jíšku.. Ochutíme solí, pepřem a oblíbeným kořením. Můžeme zahustit smetanou a zjemnit máslem.

Kopřivová polévka II.

Čerstvé, jemně nasekané listy osmahneme na olivovém oleji nebo ghí společně s cibulkou a česnekem. Zalijeme vodou a smetanou, poté rozšleháme do krémovita. Kopřivovou polévku dochutíme solí a pepřem, na talíři pak chlebovými kostičkami osmaženými na másle a česneku. Polévka má jemnou chuť připomínající ústřice.

Kopřivový špenát

Čerstvé listy mladých kopřiv spaříme vroucí vodou a hned poté je zchladíme studenou vodou. Necháme okapat a mezitím opražíme na tuku drobně nakrájenou cibulku. Přidáme kopřivy, můžeme také přilít smetanu a nakonec prolisovaný česnek a koření.

Kopřivová pomazánka

Připravíme ji smícháním jemně nasekaných kopřiv s ovčím sýrem, trochou česneku a olivového oleje.

Kopřiva dvoudomá na mozeček

Hrst najemno nasekaných kopřiv podusíme na 60g tuku (vhodné je ghí), přidáme 3 vejce a mícháme. Dochutíme solí a pepřem.

V zimě je možné si pro pití dělat studený výluh ze sušené kopřivy. Sušená bylinka se vloží přes noc do studené vody a pak se přes den postupně pije (nemusíte cedit, jelikož se bylinka přes den dále luhuje).

Další možností jsou teplé čaje, některé substance sice zůstávají, ale mnohé jsou zničeny.
Myslím si, že právě kvůli vaření bylinek může někdy docházet po dlouhém používání k drobným nežádoucím účinkům.
Ale volba je nakonec stejně pouze na vás.
A nakonec, stále více se ukazuje, že nás příroda i přes "současné okolnosti" stále velmi štědře obdarovává.
Stačí jenom pochopit a ocenit její dary a ukončit boj s plevely- s nejvýživnějšími potravinami, které nám rostou přímo pod nosem a zdarma.



______________________________________________________________________________
R E K L A M A. Seznam.cz :
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Anketa

Zaujaly Vás tyto informace ? Pokud ANO, pls, ohodnoťte článek. Díky.


Komentáře

1 Mili Mili | 14. května 2015 v 20:38 | Reagovat

Na kopřivu nedám dopustit.Hlavně na jaře.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama