. . VŠE, CO MNE ZAJÍMÁ. . . .CARPE DIEM ! - VYUŽIJ DEN !

. .Hanka. .Hanka .Hanka. .JEN Z DOBRÉHO SE RODÍ DOBRÉ ! . . Hanka . Hanka. Hanka

. . . . . . FIDE, SED CUI FIDAS, VIDE ! . . . VĚŘ, ALE KOMU VĚŘÍŠ, MĚŘ ! . . . . .čs. film Bílá paní.
DĚKUJI za návštěvu na mém Blogu a PŘEJI VÁM krásný a úspěšný nový týden.Vaše Milena


NA ÚVOD
NĚKTERÉ SPECIÁLNÍ MNOU VYBRANÉ ZÁSADNÍ - DŮLEŽITÉ ČLÁNKY: - více - klikněte na ně.
DALŠÍ ČLÁNKY NAJDETE NÍŽE či v ARCHIVU:


- KOKOSOVÝ OLEJ - 12 + 1 způsob využití -pomáhá proti bakteriím a kvasinkám
mají specifickou schopnost narušit membrány virů, bakterií, kvasinek a plísní. Ty jsou pak snadno zneškodněny bílými krvinkami.

- vzniká v játrech, vznik podporuje zejm. vit. B6, B12, B9 (kys.listová)-methylačn živiny.

- GLUTATHION "Matka všech antioxidantů" - rubrika Přírodní léky, 5.3.2016.

Methylační živiny (kyselina listová a vitaminy B6 a B12). Jedná se pravděpodobně o vůbec nejdůležitější prvky urč. reakcí- kyselinu listovou = vitamin B9 (zejména v aktivní formě 5-methyltetrahydrofolátu), vitamin B6 (v aktivní formě P5P) a vitamin B12 (v aktivní formě metylkobalaminu). Více zde:




http://marijakes.blog.cz/1608/kalendar-2017-ciselnik-svatky-barevne

NEODCHÁZEJME OD ROZEHRANÉ PARTIE A
DOKONČEME, CO JSME ZAČALI.
TO NÁM DÁ NADĚJI, ŽE BUDEME VOLNĚ DÝCHAT.


. . . . . . . . . . .

U vaření přemýšlejte a ušetříte čas i peníze. Domácí strava je základ

10. února 2015 v 18:23 |  VÝŽIVA
Poctivé domácí jídlo je přesně to, co vám kdykoliv udělá dobře. Naše prababičky to dobře věděly, my se to znovu učíme. A hlavně bychom to měli naučit svoje děti. Hlavní fór je v tom, že když koupíte kus masa, ať už hovězího, kuře, nebo lososa, neznamená to, že jste vyřešili jeden oběd nebo večeři.

S rozumem v hrsti z něj připravíte třeba tři čtyři jídla. Kdo totiž u vaření přemýšlí, naplánuje si z jednoho "masového základu" jídel hned víc a jejich konzumaci rozloží i do několika dní jednoho týdne. Není divu, že se tohle téma rozhodla po svém uchopit i IKEA, která svou nabídkou kuchyní a kuchyňských doplňků poměrně válcuje trh, a knížkou "Naše jídlo - přirozeně!" chce dokázat, že není důvod, abychom doma nestíhali vařit. Protože jen málo co je důležitější.
A pro rodiny s dětmi to platí dvojnásob. Čas strávený společně se členy rodiny v kuchyni i u stolu rozhodně není ztracený. Naopak může se stát doslova fyzickou i duševní vzpruhou a tím nejlepším z každého všedního dne. Vzácnými chvilkami s rodinou, bez drnčícího mobilu a bez televize. Budete si vyprávět, co koho z vás dnes potkalo, pochutnáte si na skvělém domácím jídle a vaše děti si odnesou do života nádherné vzpomínky a zdravé návyky a cenné zkušenosti.

Co z hovězího a zeleniny?

Ty by se měly týkat všeho, co s kuchyní a vařením souvisí. Takže zdaleka nejde jen o recepty. Umět se musí už nakupovat, správně potraviny skladovat, umět uvařit z toho, co zbylo ze včerejška a naučit se potravinami neplýtvat. Umět v kuchyni využít sezonní potraviny a nebát se zajít si něco do kuchyně natrhat přímo do volné přírody. (Tipy na plané jarní bylinky najdetezde.)
Podle průzkumu, který si IKEA nechala zpracovat, se totiž v každé domácnosti vyhodí zhruba třetina nakoupeného jídla. To je každá třetí nákupní taška s jídlem, kterou si za nemalé peníze odnášíme z obchodů. Takže rezervy tu jsou.

Recept na vařené hovězí s teplým salátem z brambor a celeru

"Myslete dopředu a naplánujte si vše tak, aby to časově klaplo. Během pár večerních hodin si připravte jídlo na následujících pár dní. Ale proč byste se do toho nemohli pustit v neděli, kdy má každý volno? Uvařte dvojitou várku polévky, hromadu masových kuliček, nebo ryby s bramborovou kaší," radí nový knižní "praktický průvodce pro opravdu dobrý život", jak si doma připravit jídlo na dva tři dny dopředu. Kdo má tyto návyky z rodiny, tak tohle všechno dávno zná.
Zkuste to také. Připravte si vařené hovězí maso s krémovým salátem z brambor a celeru, z vývaru pak silnou zeleninovou polévku, studené vařené hovězí využijte na obložené chleby a celer ještě do misek gratinované zeleniny.
Na 6 porcí hlavního chodu budete potřebovat: cca 1 kg hovězí zadní kýty nebo hrudí s kostí, 150 g mrkve, 300 g očištěného pórku, 125 g oloupané cibule, 4 stroužky česneku, pár stonků petržele (tu budete potřebovat i do salátu z brambor a celeru), 12 kuliček černého pepře, 5 čerstvých nebo sušených bobkových listů, čtvrt lžičky celého kmínu nebo čtvrt lžičky drceného či čerstvě namletého kmínu a cca 10 g hrubé mořské soli.

5 důvodů, proč vařit doma:

- Ukázat dětem, jak se to dělá. A dát jim skvělé základy pro zdravé stravovací návyky do budoucnosti
- Protože vlastní jídlo chutná lépe a můžete si ho připravit tak, jak ho máte rádi. To s hotovými jídly nejde.
- Protože budete vědět, co jíte, a jak bylo vaše jídlo připraveno. Vyhnete se přísadám a konzervantům, které často obsahují hotová jídla či potraviny.
- Ušetříte. Domácí jídlo uvařené ze sezónních ingrediencí nepotřebuje žádný drahý obalový materiál, štítky, reklamu ani další věci, které jen zatěžují vaši peněženku.
- Protože je to zdravé, zábavné a získáte tak vzpomínky, které přetrvají celý život.
A pusťte se do vaření. Hovězí vložte do velkého hrnce (ideálně tlakového, dobu přípravy tak lze zkrátit až od dvě třetiny času) a přidejte jen tolik vody, aby bylo maso ponořené. Přiveďte k varu a z hladiny sbírejte vznikající pěnu, zbavíte se tak nečistot (více o správném hovězím vývaru napříkladzde).
Oškrabejte mrkev, pórek a cibuli a nakrájejte je na velké kusy, přidejte je do hrnce a přihoďte i česnek, stonky petržele, bobkový list, celý kmín a hrubou mořskou sůl. Snižte plamen a vařte po dobu dvou hodin až dvou a půl. Poté odstavte a nechte maso alespoň 30 minut odpočinout, servírujte rozkrájené na velké kusy společně se salátem z brambor a celeru.
Na salát z brambor a celeru budete potřebovat: lžíci másla, 500 g malých brambor, 500 g oloupaného celeru, 50 g kaparů, 100 g nakládaných okurek, 250 ml horkého hovězího vývaru (z vařeného hovězího), 200 ml smetany, 50 g najemno nastrouhaného křene, nahrubo nasekanou čerstvou petrželku, mořskou sůl a čerstvě namletý černý pepř.
Brambory na salát uvařte tak, aby se téměř rozpadaly. Oloupejte je a rozkrojte na poloviny. Celer nakrájejte na kostičky o hraně zhruba 2x2 cm a uvařte jej téměř doměkka. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte brambory, uvařené kostičky celeru a najemno nakrájené kapary a okurky. Dochuťte mořskou solí a čerstvě namletým pepřem a 5 minut duste. Přidejte hovězí vývar a přiveďte obsah hrnce k varu. Pal teprve přidejte i smetanu a na mírném ohni vařte salát tak dlouho, až bude hustý a krémový. Nakonec vmíchejte najemno nastrouhaný křen a nahrubo nasekanou petržel, případně ho můžete vylepšit kyselou ovocnou chutí a přidat do něj na kostičky nakrájené jablko neno kdoule.
Na obložený chleba s hovězím masem a brusinkami si připravte: krajíc opečeného žitného chleba, plátky vařeného hovězího masa, 50 g salátu z brambor a celeru, brusinkový džem nebo želé a křen nakrájený na plátky.
Žitný chléb opečte, salát z brambor a celeru vidličkou rozmačkejte a namažte ho na opečený chleba. Na salát položte vařené hovězí, přidejte brusinkový džem a nakonec plátky křenu.
Gratinovaný celer a mangold si můžete dát třeba na svačinu.
Gratinovaný celer a mangold si můžete dát třeba na svačinu.
A nezapomeňte ani na gratinovaný celer a mangold, případně pórek: na tuhle malou chuťovku, svačinku nebo přílohu dalšího jídla, si na dvě porce připravte 300 g salátu z brambor a celeru, 200 g očištěného mangoldu nebo pórku, za studena lisovaný olivový olej na smažení, 30 g nahrubo nastrouhaného tvrdého sýra, například parmezánu.
Mangold (nebo pórek) nakrájejte nahrubo a na olivový olej smažte na velkém plameni dozlatova. Přidejte salát z brambor a celeru a promíchejte. Směs rozdělte do dvou malých zapékacích misek, posypte nahrubo nastrouhaným parmezánem a pečte asi 15 minut při teplotě 225 °C, až bude sýr dozlatova.
Zeleninová polévka zahřeje, připravte si na ni: na zhruba 1 litr 750 ml hovězího vývaru (z uvařeného hovězího masa), 75 g očištěného bílého zelí nebo kapusty, 100 g očištěného pórku, 150 g jablek nakrájených na kostičky i se slupkou, hrst nahrubo nasekané čerstvé petržele, mořskou sůl podle chuti a čerstvě namletý černý pepř.

Tak se vaří u nás

Ověřené recepty na vaření doma najdete na webu o vaření Labužník.cz.
Hovězí vývar ohřejte, listy zelí srolujte, zmáčkněte a pokrájejte na tenké plátky. Pórek rozkrájejte na tenká kolečka a ty společně se zelím vložte do hrnce s polévkou. Zeleninu vařte 5 až 10 minut doměkka. Přidejte na kostičky nakrájené jablko a petržel, dochuťte mořskou solí a čerstvě namletým černým pepřem a podávejte. Třeba s chlebem a máte vynikající večeři.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama